Friday, 22 October 2010

Aduhai... Fungus! (Kisah Alergik Sabun)




Baru saja hendak sembuh, gatal-gatal dah menyerang semula. Bila aku belek, terdapat pula ruam-ruam air yang tak timbul (Mungkin dalam gambar tu tak nampak sangat ruam-ruamnya ^_^. Tp memang dah gatal gila masa tu. Tengok sajalah, tapak tangan sudah bertukar menjadi merah ->terlalu digaru)). Memang sah, tangan aku kena jangkitan fungus lagi. Salah aku juga.. Berdegil nak pegang "benda alergik" tu... Aku tak mahu fungus ni melarat, so aku belilah krim sapu anti-fungal sebagai langkah awal untuk mematikan anak-anak fungus.


Dulu aku guna krim ni >> CREOBIC CREAM. Dua tube habis aku pakai. Tak juga berkesan. Malah semakin melarat pula. Sampai last sekali sebelum aku pergi ke klinik tu, tapak tangan aku berlubang-lubang dek fungus. Fungus jenis ni memang makan isi punya. Aku sendiripun rasa geli hendak tengok tangan aku waktu tu.. huhuhu...



Bimbang perkara yang sama akan berlaku, akupun bercadang mencari krim anti-fungal yang lain. Sedang tercari-cari tu, datang pula seorang pembantu farmasi (perempuan) mengesyorkan supaya aku membeli CREOBIC GOLD. Menurutnya, krim yang ini lebih "power" daripada CREOBIC CREAM tu. Akupun belilah krim tu tanpa banyak soal.. Dekat hujung box krim tu ada disebut rawatan selama 7 hari berturut-turut. Akupun mula menyapu krim tu ke telapak tangan & celah-celah jari. Agak pedih sedikitlah mulanya tapi kutahan juga dengan harapan tangan aku akan cegera sembuh. Hari kedua aku menggunakan krim tu makin gatal pula. Lepas tu kulit mengelupas dan berair. Ruam-ruam pula semakin merebak ke tepi.





Dengan cemas aku menghubungi kakakku untuk meminta dia menghantar aku ke klinik. Aku terpaksa meninggalkan kerja yang bertimbun di atas meja untuk ke klinik. Aku berjanji pada Sista Weii untuk datang semula ke office selepas berjumpa doktor. Malangnya, aku terpaksa mungkir janji kerana doktor tu memberi aku MC dua hari. huhuhuh....



Inilah ubat yang doctor tu berikan : DHATIFEN (alergik), CHLORAMINE (gatal-gatal) dan injection untuk antibiotik di pangkal lengan. Sakitnya... >> Ngilu sampai keesokan hari... :(

Pagi Sabtu : Tangan sudah tidak gatal lagi dan semakin kering. Aku sudah boleh menggerak-gerakkan dan menggenggamkan tapak tanganku. Aku sudah tidak sabar untuk melihat tangan aku pulih seperti sediakala. Kadang-kala bila aku menghulurkan wang ketika aku membeli barang, cashier tu seakan geli untuk mengambil wang dari tanganku bila melihat keadaan tanganku yang menggelupas dan kemerahan serta berkuping-kuping. Huhuhu... Mahu sahaja aku menjerit padanya mengatakan "dermatitis" ini tidak berjangkit melalui sentuhan... huhuhu... Tapi aku biarkan sahaja... DIA yang maha mengetahui...





Perkembangan positive! Sudah semakin baik.... Dalam bulan ni saja aku keluar masuk klinik sebanyak empat kali atas sebab yang sama > ekzema. Dua kali juga aku diberi injection. Aku tak mahu lagi mengulangi semua ni. Aku hendak tunggu tangan aku benar-benar sembuh dulu baru aku "berjinak-jinak" dangan pinggan dan baju kotor. Buat sementara ni aku perlu mengenakan "glove" bila menyentuh semua jenis sabun.. sabun mandipun doktor syorkan aku guna sabun bayi dulu. Aku jadi bayi kembali.. ^_^

P/S : Aku menjadi PRINCESS sementara. Nasib baik Co begitu understanding dengan memasak, mengemas rumah, membasuh pinggan dan baju aku sekali... Ngeee.....

4 comments:

beaty on 25 October 2010 at 11:46 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tu la ko kan Tubal ne kan. jan lagi bh ko main2 sama tu sabun bah. kasi kering lu bah..

LennMommaChubby on 25 October 2010 at 11:55 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Uiii... Tubal lagi tu... Huhuhu... Iyalah.... Serik sudah ni...

Amir Haikal on 23 November 2010 at 00:02 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sama mcm i..tgn allergic ngn sabun..da x tau nk pkai krim ape..plez help me,,suggest the better crim

LennMommaChubby on 25 November 2010 at 11:22 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Amir Haikal : Try guna TC cream... I guna krim yg ni... Beli dari klinik. Tak tau plak huruf penuh TC tu apa... Yg penting, bila hendak guna sabun, pakai glove...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~* MaRkETinG

 

Copyright © 2008 Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men