Thursday 28 October 2010

Fakta Tentang TELUR



* Setiap butir telur mengandungi 17 000 bukaan pori-pori pada permukaannya. Melalui pori-pori ini, telur dapat menyerap aroma dari benda-benda lain yang ada di sekitarnya.

* Telur lebih mudah rosak jika dibiarkan terdedah di luar selama sehari berbanding disimpan selama seminggu di dalam peti sejuk

* Telur yang sudah berusia seminggu atau dua minggu lebih mudah dikupas kulitnya sesudah direbus

* Untuk mengetahui samada telur sudah matang atau belum, putar telur di dalam semangkuk air. Jika ia dapat berputar dengan mudah, telur itu memang sudah matang.

* Kuning dan putih telur paling mudah dipisahkan semasa ia berada dalam keadaan sejuk

* Putih telur akan kembang dengan cepat jika dibiarkan pada suhu bilik kira-kira 20-30 minit sebelum dipukul

P/S : Wahh... Putih telur akan kembang dengan cepat kalau dibiarkan pada suhu bilik sebelum dipukul? Akan dipraktikkan... MySpace

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~* MaRkETinG

 

Copyright © 2008 Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men