Thursday, 28 October 2010
Fakta Tentang TELUR
Thursday, October 28, 2010
Posted by
LennMommaChubby
* Setiap butir telur mengandungi 17 000 bukaan pori-pori pada permukaannya. Melalui pori-pori ini, telur dapat menyerap aroma dari benda-benda lain yang ada di sekitarnya.
* Telur lebih mudah rosak jika dibiarkan terdedah di luar selama sehari berbanding disimpan selama seminggu di dalam peti sejuk
* Telur yang sudah berusia seminggu atau dua minggu lebih mudah dikupas kulitnya sesudah direbus
* Untuk mengetahui samada telur sudah matang atau belum, putar telur di dalam semangkuk air. Jika ia dapat berputar dengan mudah, telur itu memang sudah matang.
* Kuning dan putih telur paling mudah dipisahkan semasa ia berada dalam keadaan sejuk
* Putih telur akan kembang dengan cepat jika dibiarkan pada suhu bilik kira-kira 20-30 minit sebelum dipukul
P/S : Wahh... Putih telur akan kembang dengan cepat kalau dibiarkan pada suhu bilik sebelum dipukul? Akan dipraktikkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment