Friday, 25 February 2011

ALaHaN TeRHaDaP MaKaNaN


Aku dapat imej ni dari Google tapi memang macam ni lah keadaan tangan aku pada tahap kritikal... ^^

Sejak 28hb Jan yang lepas, tangan aku bertukar jadi tak sihat. Apa tidaknya kalau aku bantai seafood time company punya annual dinner hari tu. Tak ada pilihan lain.. Semuapun seafood... Aku tak makan banyak.. Tapi kalau dah memang alergik tu makan secubitpun memberi kesan juga kan... Ditambah pula dengan kerajinan aku [perasan gila...^^] membuat kerja-kerja rumah (cuci pinggan, basuh kain -yang berkaitan dengan sabun), maka makin terbongkarlah isi-isi telapak tangan aku ni. Huhuhhh..  Okeylah... Hari ni aku hendak cerita pasal alergi atau alahan makanan setelah sekian lama aku asyik buat n3 tentang GA/contest saja.. ^^..

_ ...._...._...._...._...._...._

Alahan / alergi makanan merupakan tindak balas yang kurang baik (advers) terhadap komponen atau protien tertentu yang terdapat dalam sesuatu makanan tu. Alahan akan di tunjukkan melalui 4 keadaan iaitu intolerans terhadap makanan, sindrom gangguan usus, tekanan fizikan dan keracunan makanan.


GEJALA :
~ Tekak terasa gatal
~ Sakit perut
~ Loya
~ Muntah
~ Anafilaksis (boleh mnyebabkan kematian)
~ Kejang otot perut
~ Gatal-gatal / urtikaria
~ Penyumbatan ronggah hidung / hidung berair
~ Angioederma pada kelopak mata dan bibir
~ Gatal-gatal di dalam mulut, tekak, mata dan kulit
~ Sesak nafas


RAWATAN:
Gejala yang ringan tidak memerlukan sebarang rawatan yang khusus. Krim penyaman akan disapu untuk melegakan ruam dan gatal-gatal. Manakala gejala yang teruk memerlukan rawatan khusus dengan kortikosteroids.


LANGKAH MENGATASI YANG BOLEH DIAMALKAN:
~ Elakkan makanan yang mendatangkan alahan.
~ Mengenalpasti semua jenis ramuan dalam makanan sebelum mengambil makanan tersebut untuk mengelakkan bahan alergen.




Sumber : Info Kesihatan (21/12/2009)




P/S : Janji tak makan C-fud lagi...  -_-


18 comments:

beaty on 25 February 2011 at 15:44 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ala len sa ingat 2 gambar tangan ko..bh jangan maka c food lagi...lagipun dia ada banyak kolestrol kecuali ikan...

LennMommaChubby on 25 February 2011 at 16:09 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bukan tangan sa tu... Tapi mcm tu la tangan sa kalo ko tengok b4 kna injection last week. Ya lorr.... Takut sa ni... Cap jari pun susah mo detect ni... huhu

-ilyannur- on 25 February 2011 at 16:13 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sa x makan seafood dr kecil lag sbb alergik. ada juga sa try2 makan, tapi jadi ampus ni haha. trus xmo suda try.

bahaya jg kalau sampai begitu ba tangan kan, mmg mau kena stop makan tu. tp slalu org x peduli tu alergik tu, janji sedap makan

LennMommaChubby on 25 February 2011 at 16:24 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ramai bh yg alergik sm c-fud ni... Mcm2 reaksi lg tu.. Sa ada saturang kawan muntah2 lpas mkn c-fud. Yg ni pun kin takut juga sampai kna tambah air d hospital.

Yupp... Ramai yg ndak pduli. Anggap ringan sm ni alahan makanan. Anggap ndak bahaya. Padahal ada juga yg mati psal ni alergi sm makanan ni. Nasib baik sa punya alahan luaran saja... huhuhu...

gunsirit on 25 February 2011 at 18:10 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kawan saya pun kalau makan ayam..tangandia jadi mcm tu, kalau saya pula makan bosou sekarang pandai gatal2 badan padahal sebelum ni tdk begitu..

LennMommaChubby on 25 February 2011 at 18:21 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dulu, guns... kalo sa mkn ayam... timbul ruam2 d badan ni... mcm tu kulit ayam bntuk dia... berbiji2. tp skrg tak suda... pndai berubah2 ka antibodi badan aarr?.. nanti sa buat buat research mlm ni...

Mrs.MyGaman BorNeo on 25 February 2011 at 21:49 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya pula elergik dengan produk susu kambing. Pernah dulu pakai sabun susu kambing, terus ruam 1 badan hehehe.

http://myhomeniaga.blogspot.com/2011/02/saturday-night-blogwalking.html

josrevalution on 25 February 2011 at 22:09 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehehe...nice info..tapi sa rasa bukan psl seafood lah..tapi sebab jenis kulit tu yg sesitif..so..kalo kenaa sabun terlalu lama akan terjadi sebegitu rupa..pa lagi kalo slalu..cuba kamu tnya pengalaman orng yg penah keja restoran yg bhgian tukang cuci...hehehe...lawat blog sy>http://josrevalution.blogspot.com/2011/02/21-lagi-browser-yang-belum-diketauhi.html

miNeEwaNz89 on 26 February 2011 at 02:52 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehehe...ohw tips nie bole di jadikan panduan nie...coz stakat nie blum ada lagi laa kan tpi kena jgk berhati2

Edy Zaidi on 26 February 2011 at 08:35 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sama la..alahan dggn seafood..mesti badan gatal2 lepas makan seafood

LennMommaChubby on 26 February 2011 at 09:34 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

jos : mmang psal c-fud la, jos... dulu sa terdedah juga sm sabun. Tp tak ada apa2pun... C-fud mmang jarng mkn la.... kecuali ikan..

mineezwan89 : thnx.... bagus betullah u... tak ada alahan...

Edy : I c... Sy tak plak smpai satu bdan gatal2.. Tapak tangn saja... huhuu..

mian on 26 February 2011 at 18:34 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kenape eh kalau food allergic mostly seafood.jarang2 ngan sayur ke

KenMAHD on 26 February 2011 at 21:22 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

klu anak sya yg kena allergy lg bikin susah hati..sensitive lg tu sama habuk2..

anyway..jaga2 la kio..jan temakan seafood in future :)

LennMommaChubby on 27 February 2011 at 09:25 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mian : sebab seafood tu ada histamine....

kenMAHD : mcm2 bah alergi ni... coudin sa sensitif dgn bau perfume yg terlalu kuat. Thnx... mmang ndak mo mkn lg ni...

macam2je on 28 February 2011 at 10:06 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul ka jga ni? sya punya tangan pn jd bgini....dulu time muda2 ensem teda pla.skng ada sudah,x tau la sya mkn apa....mngkin tmakan rumput yg ada gromokson kali :(

LennMommaChubby on 28 February 2011 at 10:13 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

macam2je : hahaa.. ada ka temakan rumput yg ada gromoson.. bukan trus gol kaitu kalo temakan?... ^^....

macam2je on 28 February 2011 at 10:19 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

o ya kn, sory tsilap sya fki ID sya kambing :) ....... ya la,tp napa baru skng ada alergik,sblm ni sya antam sja mkn apa2.skng bnyk pla kluar2 aduis! bikin ilang kompiden, ensem tp ada macam kurap! huhuhu!

LennMommaChubby on 28 February 2011 at 10:37 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha...lucunya.... erm... sy dulu pun mana da alergik mcm ni... abis jarang makan makanan laut kan.. ila dah kuar dr tengah hutan, tnggal dkat laut sudah.. naaaa... muncul la penyakit misteri... Memang bkin malu. Rosak teruk jari2 sa yg mongel dan cute2 ni.. (bh perasan... haha)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~* MaRkETinG

 

Copyright © 2008 Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men