Thursday, 3 March 2011

AkU SeDiH... AkU SeBaK... AkU NaNgiS... (Nangis sampai bengkak mata!)


Pernah tak korang tengok movie/cerita sedih sampai teresak-esak kerana terlalu menjiwai? Kalau tak nangispun, mesti hati dah sebak coz rasa sedih sangat.. Pernah tak? Kepada sesiapa yang menjawab "Tidak Pernah" tu anda seorang yang penipu ^^..Tapi kalau memang betul-betul tak pernah, anda adalah robot yang tiada perasaan.... Hahahaa... Janganlah marah.. Gurau-gurau saja...

Aku betul-betul tak ada masa untuk mencari info menarik untuk diposkan hari ini. Jadi aku mengambil keputusan untuk berkongsi perasaan sedih yang telah menghantui aku sejak aku termelepak di laman You Tube beberapa hari yang lalu.

Hendak dijadikan cerita pendek/panjang, aku sangat boring gila selepas buat entry tentang GA last week. Mata tak mahu tidur walaupun jam sudah menunjukkan hampir 12 malam... Akupun dengan bangganya log masuk ke FB. Dengan tak sengaja, ternampak pula seorang kawan upload trailer telemovie (Sabahan) yang tebaru, Ulu Kukut. Klik link terus masuk ke You Tube. Habis tengok trailer tu, ternampak pula video suggestion di tepi sebelah kanan yang bertajuk ODOI ODU, OH GRANDMA, OH NENDA. Aku gatal hati hendak tahu cerita di sebalik tajuk tu. Akupun tengoklah video sampai habis (part 1/2 dan part 2/2). Sedih gila la... Huhuhu... Tersentuh hati aku tengok ni. Terus teringat nenek dekat kampung. Bercucuran air mata. Sayu dan rindu. Tambah tak mengantuk dah.. Bangun pagi mata bengkak... huhu...

Aku sharekan video tu di sini... Kalau mahu bolehlah tengok video ni. Hati dan perasaan korang memang kebal tahap tembok cina if tak rasa sedih sedikitpun time tengok cerita ni. Video ni dihasilkan dalam Bahasa Dusun (Sabahan) dengan  translate Bahasa Malaysia. Okey lah.... Selamat Menonton dan mencabar perasaan masing-masing ya...... ^^






Director: Farizie Bin Morinding

Performers: Grandma Lukiah Bte Mahadi, Grandpa Suman B. Lontou, Mdm, Sabiah Bte Suman, Mdm. Laidah Bte Ghani, Mdm. Noraini Bte A. Hamid, Norhazdwani Bte Wahinin, Mohd Shahrie B.Jusilin


Producer: Farizie Bin Morinding


Genre: Drama


Language: Dusun


Screenwriter: Farizie Bin Morinding


Cinematographer: Farizie Bin Morinding


Editor: Farizie Bin Morinding


Sound: Farizie Bin Morinding


Art Director: Farizie Bin Morinding


Synopsis:
Odoi Odu or oh Grandma is a story using the theme of sadness old grandmother. She always saw her late husband. The village people think she is mad but she manage to cope up daily life with only her cat make her happy. Director of this film is Farizie Bin Morinding from Ranau,Sabah and using Dusun language. This film is very short only 19.45 minutes but it had give big impact to the voters and also judgers. Odoi Odu only using basic tools to do editing such as Windows Movie Maker but in the end this short film Odoi Odu bringing luck when bring home RM 5000.00 cash, trophy and budget to produce movie RM 100 000.00 Odoi Odu also had win three other category: Best Director, Best Story and Best Actress.



 
Bicara dari hati :   Simpati dengan warga emas yang tidak dipedulikan dan dibiarkan hidup sendirian selepas mengecapi kesenangan. Ingatlah, apa yang kita ada sekarang ini adalah berkat jerih-perih titik peluh dan pengorbanan mereka... Sesungguhnya tanpa mereka, kita tak akan ada di dunia ni.
Buat nenek aku, I luv n miz u so much... Uwaaaaaaa....<< Nangis dahh..






 
P/S : Balik-balik tengok video ni pun aku masih hendak nangis juga.... huhuhh....

15 comments:

AnneRaini on 3 March 2011 at 14:06 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul2 sedih ka lenn video ni??tak mo tgk sekaranglah sbb takmo nangis..kalau ku nangis nnti org kat opis ni pelik pulak..hehehe

LennMommaChubby on 3 March 2011 at 14:11 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sedih la bagi aku yg mmang hobi nangis ni... Baik u jgn tengok.... Nanti abis tisu dekat office tu... hehehee... Akceli video ni tentang sorang nenek yg sorang slepas hubby dia meninggal..

Mrs.MyGaman BorNeo on 3 March 2011 at 14:43 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhhh ... kalau part emo-emo ni lenn, serah sj padaku hehhee. bukan setakat bergenang air mata, boleh jadi sampai teresak2 jg. turun opis besok baru saya tingu. nda bagus line internet d rmh.

LennMommaChubby on 3 March 2011 at 15:23 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

o ya kan, mrs... ko still cuti coz sakit bahu plak tu... hehehe.. O.k sudah ka??... Bh bsok ko bawa la tisu p opis k... ^^,

-ilyannur- on 3 March 2011 at 15:34 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sa kdg2 tingu american idol pun menangis haha.. byk air kali ni badan yg entertainment begitu2 pun menangis bah hihi

fathiah on 3 March 2011 at 15:46 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku senang benor nk ngis . hehehe

LennMommaChubby on 3 March 2011 at 15:53 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bgus lagi bh yg mcm tu, ilya... drpd teda perasaan langsung...

LennMommaChubby on 3 March 2011 at 16:14 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

fathiah : semua pmpuan mcm tu... bejiwa lembut... hati mudah sangat tersentuh...

EJA on 3 March 2011 at 19:28 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhu..masa dulu tengok wyg kabhi kushi kabhi gam. ..nanges ndak berenti..

gunsirit on 3 March 2011 at 19:57 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hmm...sya pun mau cuba2 mau tinguk ni movei bila ada masa..thanks for sharing..

nelly on 3 March 2011 at 21:30 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tersentuh Nelly ....

LennMommaChubby on 4 March 2011 at 08:34 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Eja : Laaa... ciannya... ^^... kakak pun sedih juga tem tngok cerita tu... huhuh

guns : bh tengok la, guns.... hasil karya org kita ni...

nelly : yehawww... nelly bukan robot... ^^

EB on 5 March 2011 at 00:07 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Huuu stuck trus sa sini ba..
Lama suda sya mau tngk ni series ni..
Org kg jg ni...
Ni la ni yg abg sa slalu ckp tu...
I'm proud to be Sabahan...

LennMommaChubby on 5 March 2011 at 08:09 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

EB : Yuppp.... so proud.... ^^

samizul.net on 5 March 2011 at 22:55 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Terbaikkk! Banyakkan lagi video2 / filem2 macam ni.. Ringkas tapi sungguh bermakna n kesan yg mendalam. Selamat maju jaya buat tim penerbit! d(^^,)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~* MaRkETinG

 

Copyright © 2008 Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men