Sunday, 27 March 2011

FuNGSi TeLeFoN BiMbiT YaNg MuNgKin AnDa TaK TaHu


~Google~


Telefon bimbit bukan sahaja memudahkan kita untuk saling berhubung malah boleh menjadi penyelamat dalam  situasi kecemasan tertentu. Kamu tahu tak pasal ni? Kepada yang belum tahu, mari tambah pengetahuan. [Akupun baru tahu yang ke-2 tu...]

NOMBOR KECEMASAN
Ketika dalam kecemasan dan berada di kawasan yang tiada liputan (tiada line),cuba dail 112 (nombor kecemasan). Telefon bimbit dapat digunakan dan yang lebih menarik lagi, ia boleh didail secara terus walaupun telefon berada dalam keadaan terkunci (keypad lock).

KERETA TERKUNCI (Hanya Kereta Yang Menggunakan Sistem Penggera Sahaja) 
-Terlupa kunci letak di mana, kunci tertinggal di dalam kereta, dll..
Cara-Cara :
1. Hubungi seseorang/keluarga yang berada di rumah dan minta dia ambilkan kunci pendua kereta.
2. Pegang telefon bimbit dari jarak kira-kira 30 cm (satu kaki) dari kereta yang terkunci itu.
3. Minta keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia  menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.

 KUASA BATERI TERSEMBUNYI
Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci ' *3370# ' . Telefon bimbit akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50%.Kuasa tambahan ini akan dicas semula ketika kita mengecas telefon bimbit.

TELEFON KENA CURI
Sebagai langkah berjaga-jaga, dail *#06# pada telefon bimbit. Nombor siri telefon bimbit akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpan di tempat yang selamat. Sekiranya telefon bimbit kena curi, hubungi pusat servis telefon bimbit (pusat servis telefon anda) dan berikannya nombor siri telefon. Mereka boleh mengunci sistem dalam telefon bimbit tersebut. Walaupun kad simnya telah ditukar, telefon bimbit tidak akan dapat digunakan kerana sudah dinyahaktifkan. (Kalaupun tak dapat balik handphone yang kena curi tu, sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri tak boleh guna atau jual... heheheeee).




Sumber : www.zontips.com (telah diubahsuai dan diringkaskan)







P/S : Aku sudah simpan nombor siri handphone aku... ^^

11 comments:

Cik Yana on 26 March 2011 at 23:31 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Yang kereta terkunci dengan batri tersembunyi tu tak pernah tahu pun. Thanx for sharing :)

Entry terkini: Panas: Mereka dicekup dalam kegelapan ketika Earth Hour :)

LennMommaChubby on 26 March 2011 at 23:56 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nahhhhh... Sekarang cik yana dah tahu kan??... ^^

a.g on 27 March 2011 at 04:03 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya setuju dgn entri nie sbb ketiga-tiga nie pernah aku try n berhasil...

Pian Pavregas on 27 March 2011 at 12:39 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wow, hebat rupanya henset aku.. hahaha.. x tkut la lg ni klau low batt.. hahaha

AnnieMing on 28 March 2011 at 00:29 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Oh thanks for sharing! Sa baru tau yang #3 tu.. Hehe!

LennMommaChubby on 28 March 2011 at 08:25 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

a.g : sy pun sudah cuba.....

pian : happy bila n3 dapat dimanfaatkan...

Annie : wlcome.... so sudah cuba la ni kan.... ^^

Ellen on 28 March 2011 at 08:44 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bagusnya sharing ni sis...ellen nak copy boleh ker..nak letak sana blog..nanti bagi kredit ngan sis...best sangat bah..hehe,,

LennMommaChubby on 28 March 2011 at 09:59 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Copy saja..... ^^ no prob juga tu....

unknown girlz on 28 March 2011 at 11:07 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

really good info..
bru ku tahu..tengss :D

beaty on 28 March 2011 at 14:14 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Terror jua ko len..hehehe

LennMommaChubby on 28 March 2011 at 14:52 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

U.G : wlcome.... ^*

beth : tak la... sa pun ambil ni dr laman org lain... ^^. sa share saja...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~* MaRkETinG

 

Copyright © 2008 Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men