Sunday, 30 January 2011

10 PeRkArA YaNg MaMpu TiNgKaTkAn DaYa InGaTan


Sumber : Google


Seperti bahagian tubuh yang lain, otak juga memerlukan latihan fizikal dan mental disusuli dengan nutrisi khusus bagi meningkatkan kekuatan daya ingatannya.


1. Kacang Soya
    ~ Kacang soya mengandungi isoflavones yang bertindak sebagai penerima atau sebagai perangsang    estrogen dalam otak manusia, terutama dalam hippocampus iaitu kawasan penting untuk memori.

2. Zat Besi
    ~ Pengambilan zat besi yang kurang boleh memberi kesan destrimental pada tingkat IQ dan fungsi kognitif kerana zat besi memainkan peranan penting dalam mengubah isyarat dalam otak.

3. Kopi
    ~ Kopi boleh meningkatkan penampilan mental dan memori kerana kopi mampu merangsang banyak daerah dalam otak serta boleh mengaturnya dalam keadaan tetap berjaga, ransangan, mood dan kosentrasi.        Kajian di Universiti Arizona mendapat, bahawa orang dewasa yang meminum kopi sebelum ujian memori menunjukkan perkembangan yang signifikan jika dibandingkan dengan mereka yang meminum kopi tanpa        kafein.

4. Latihan Mental
    ~ Kajian menunjukkan bahawa rangsangan mental boleh mengekalkan otak sihat dan meningkatkan kekuatan daya ingatan. Orang yang memiliki daya ingatan yang baik dan cemerlang cenderung mempunyai        pelbagai keinginan dan boleh mengatasi cabaran latihan mental. Teknik latihan mental adalah seperti puzzle, teka-teki dan minat mendalam terhadap bidang sosial dan budaya.

5. Latihan Fizikal
    ~ Setengah jam melakukan latihan fizikal sebanyak tiga kali dalam seminggu amat memberi kesan terhadap peningkatan kekuatan otak. Olahraga atau senaman pula boleh memperbaiki kemampuan jantung utk        mengepam darah lebih efektif.

6. Mengunyah Gula-Gula Getah
    ~ Kajian yang telah dibuat oleh sekumpulan pakar di Jepun mendapati bahawa aktiviti dalam hippocampus mengalami peningkatan ketika sedang mengunyah gula-gula getah. Dr. Andrew Scholey dari Universiti               Nothumbria pula mengatakan bahawa mengunyah gula-gula getah boleh meningkatkan denyut jantung sehingga mmeperbaiki oksigen yang dihantar ke otak dan meningkatkan kekuatan kognitif.

7. Ginkgo Biloba
    ~ Ginkgo Biloba digunakan sebagai ubat untuk menguatkan daya ingat sejak beribu-ribu tahun yang lalu. Menurut Dr. George Lewith,  ginkgo boleh memperbaiki peredaran darah ke otak dengan memperbesarkan        pembuluh darah sehingga mampu meningkatkan bekalan oksigen.

8. Minyak Ikan
    ~ Minyak ikan mengandungi asid lemak omega 3 yang merupakan komponen penting dalam membran sel otak. Ia boleh memperbaiki kekuatan daya ingatan.

9. Rosemary Dan Sage
    ~ Minyak dari tumbuhan ini boleh merangsang memori, memperkuatkan kejernihan dan kesedaran dan membantu menyembuhkan keletihan mental.

10. Vitamin B
      ~ Vitamin B berfungsi menghantar oksogen ke otak dan memberikan perlindungan terhadap kerosakan bebas. Vitamin B mempertajam dan meningkatkan daya ingatan.
          - B3 (Niacin) sangat baik untuk menguatkan otak.
          - B6 penting untuk memproduksikan neurotransmitter terutama untuk meningkatkan mood.
          - B12 baik untuk kesihatan otak secara keseluruhan.
        Vitamin B juga diperlukan untuk membantu tubuh membentuk acetylcholine, salah satu bahan kimia otak yang diperlukan untuk memori.P/S : Sentiasa mengamalkan latihan mental.... ^_^

8 comments:

Hafiz on 30 January 2011 at 09:02 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yeahhh!!! minuman kegemaran ku ada dlm list.. iaitu kopi... wahahahahah ^_^ nice info lenn!.. :D

LennMommaChubby on 30 January 2011 at 10:54 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

i c... Thnx.... Sy suka soya... ^_^...

gunsirit on 30 January 2011 at 12:24 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya memang suka minum kacang soya..tapi terlebih suka minum linutau pula..:)

josrevalution on 30 January 2011 at 14:54 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah..lepas nie sy xnak minum teh g..nak mnum kopi jak..hehehe..dan akan sentiasa kunyah gula getah..hahaha..http://josrevalution.blogspot.com/

e. indah on 31 January 2011 at 11:23 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

merehatkan minda dengan info2 ne sebentar ...nice

...dan salam singah sini

LennMommaChubby on 31 January 2011 at 11:59 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Guns : Wahh... linutau aaarrr... bahaya kali tu... hahaha

Jos : Bh try la... smoga otak makinsihat...

e.indah : hi... thnx sudi singgah d sini...

Fariduddin El-Islam on 31 January 2011 at 13:25 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah minuman yg sensasi! hehe

LennMommaChubby on 31 January 2011 at 14:58 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Farid : Sudah semestinya... ^_^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~* MaRkETinG

 

Copyright © 2008 Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men