Tuesday, 11 January 2011

TiPs MeNcEgAh DaN MeRaWaT RaMbUt BeRcAbAnG



Rambut bercabang??... Oh! Tidak.... Disebabkan masalah inilah aku terpaksa menggunting rambut kesayangan aku. Sesiapa yang mengalami masalah yang sama aku nasihatkan supaya cepat-cepat "membuang" rambut yang bercabang tu sebelum belahan "cabangnya" melarat ke atas. Nanti jadi macam aku pula. Dari rambut paras pinggang terus ke paras rambut melepasi bahu. Aku suka menyimpan rambut panjang. Tapi sayangnya rambut aku bercabang dan rosak. Huhuhuhu...
Okeylah... Di sini aku mahu kongsikan TIPS PENCEGAHAN DAN PERAWATAN RAMBUT BERCABANG dengan anda semua. Ni bukan "original" dari aku. Aku buat searching dekat internet. Kumpulkan semua maklumat dan kemudiannya aku tuliskan semula.Jom tengok.....

  • Potong rambut = Sebaik-baiknya, potonglah rambut setiap 6-8 minggu sekali. Ini untuk merapikan hujung rambut yang kering dan kurang sihat. Oh! ya.. Ingat!... Jangan sesekali menggunakan gunting rambut yang tumpul kerana ia akan merosakkan struktur rambut (kalau anda menggunting rambut sendiri di rumah > macam yang pernah aku buat dulu... Kehkehkeh...)

  • Jangan sikat rambut sewaktu basah = Jangan! kalau perlu sikat sekalipun pilihlah sisir yang bermata besar untuk mengelakkan rambut tersangkut pada sisir dan putus. Salah satu punca rambut bercabang adalah rambut putus tau... Erm...

  • Pilih sisir yang sesuai = Jangan gunakan sisir bermata rapat untuk rambut yang halus dan mudah kusut. Ianya akan menyebabkan rambut tersangkut pada sisir dan putus. Berhentilah menyakitkan rambut anda! huhuhuh...

  • Spray Beer = Tahukah anda beer boleh digunakan sebagai pendandan untuk rambut supaya kelihatan lebih sihat, segar, bermaya dan bersinar. Caranya, tuangkan saja beer ke dalam botol spray dan spraykan ke arah rambut. Keringkan sisa-sisa beer yang berlebihan dengan towel dan dandanlah rambut dengan style yang diingini. Bau beer akan hilang dengan sendiri selepas beberapa ketika terdedah pada pengudaraan yang baik. Pelikkan?... Betul-betul hilangkah baunya nanti...?... Erm... Akupun baru tahu tentang ni... Aku berniat hendak mencuba...

  • Mayonaise sebagai conditioner = Yang ni pun aku baru tahu. Rupanya mayonaise bukan saja sedap malah boleh mencantikkan rambut... Hehehe... Caranya, bubuh mayo pada rambut (macam pakai conditioner), biarkan selama 5 minit kemudian bilas. Rambut akan kelihatan lebih lembut dan bersinar. Yang ni dah cuba... Memang betul.... Ooopppsss... Sekali seminggu saja tau. Nanti kepala berbau mayonaise pula... Hahahha... Gurau saja....

  • Elakkan klorin = Jika hendak berenang (di kolam renang atau laut [mempunya kadar garam yang tinggi]), pakailah pelindung kepala.

  • Jangan mencuci rambut terlalu kerap = Cuci rambut 2-5 hari sekali pun sudah memadai. Tapi kena bergantung kepada jenis kulit kepala juga. Contohnya kulit kepala yang berminyak macam aku mahu tak mahu kenalah cuci rambut hari-hari. Paling tidakpun selang sehari. kalau tak, rambut akan mudah gugur disebabkan oleh minyak yang berlebihan di kepala. huhuhu... Jadi, pandai-pandailah pilih syampu yang tidak memudaratkan. pilihlah syampu yang lembut dan sesuai.  Contohnya "daily syampoo"... Nanti rambut terlalu kering pula... Rambut kering mudah terbelah tau...

  • Hindari kepanasan yang melampau = Jangan gunakan blow dry (baru saja kena hari tu > time gunting rambut. Haizzzzz....). Keringkan rambut secara alami contohnya halakan rambut basah ke arah  kipas angin atau usap perlahan-lahan dengan towel lembut. Selain tu, jangan biarkan sinaran matahari terkena secara terus pada rambut. Seboleh-bolehnya, gunakanlah pelindung (contohnya: payung / topi.. etc). Rambut kering punca rambut bercabang wooo... 

  • Sentiasa periksa kelembapan rambut = Kekalkan kelembapan rambut kerana rambut yang kering tu rapuh dan mudah putus. Bila putus, bercabanglah jawabnya. Jadi sentiasa pastikan rambut anda lembab dan sihat. Sapukan pelembab rambut yang sesuai dan buatlah treatment secara berkala untuk memastikan rambut sentiasa sihat. Gunalah produk-produk penjagaan rambut yang terbaik termasuk suplement khas untuk rambut dan yang paling penting, pemakanan yang sihat juga baik untuk rambut.

Kalau mahu rambut yang cantik dan sihat, manfaatkanlah semua tips tu... Aku dah start jaga rambut ni.... Kamu bila lagi?...






P/S : Rambut tu mahkota wanita....

9 comments:

beaty on 11 January 2011 14:24 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

fuyooo..tips merawat rambut versi c len..sa pun mau start la ni mau jaga rambut sa

LennMommaChubby on 11 January 2011 14:55 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bh... jaga la rambut, beth... Nanti jadi mcm sa... Syg owh... Trus pndek rambut... Huhuhuh

AnneRaini on 11 January 2011 15:13 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saygnye rambut dah panjang kena potong..tapi sy mmg suka rambut pendek. rimas la

LennMommaChubby on 11 January 2011 15:26 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Anne : Memang sayang... huhuhu... But panjang atau pendek, kena jaga juga...

gunsirit on 11 January 2011 16:01 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya pun baru potong rambut...sayang oh...

LennMommaChubby on 11 January 2011 16:36 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hahahahaha... C guns bh... Ada ka sayang.. Bh ko simpan la bh rambut panjang. Tapi mesti mo jaga bgus2. Nanti becabang... hehe

E.d.Y on 11 January 2011 22:04 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nice tips..:)

donny on 12 January 2011 00:11 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalau butak macamana Lenn?? haha

LennMommaChubby on 12 January 2011 06:49 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

E.d.Y : Thnx... ^_^


Donny : Kulit kepalapun perlu dijaga bh... Kan bkin malu kalo namppak kulit kpala tu berkuping2... yaikssss.... hahah

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~* MaRkETinG

 

Copyright © 2008 Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men