Thursday, 13 January 2011

MaRi KeNaLi JeNiS FoBiA... (Part 1)


Sumber : GOOGLE
Aku rasa ramai di antara anda yang mempunyai lebih dari satu jenis fobia macam aku. Dan mungkin ada yang masih tidak tahu nama 'rasmi' fobia yang dihidapi. Aku ada buat research dengan Co sikit-sikit  malam tadi tentang jenis-jenis fobia (Jenis-jenis saja tau... Tidak termasuk cara mengatasi). Rupa-rupanya, fobia ni ada baaaaaaaaanyak sangat jenis (banyaknya "a".... Tu bermakna, banyak sangat-sangatlah tu... hikhikhik). Senarai jenis-jenis fobia tu dari terdiri daripada huruf A sampailah ke huruf Z... Banyakkan?....  Fobia yang pelik-pelikpun tersenarai sama. Baiklah.... Untuk kali ini aku hendak share jenis-jenis fobia yang bermula dengan huruf "A" dulu. Ni pun dah setengah mati nak translatekan ke B.M.. Jom check fobia masing-masing....>>>>


Achluophobia – Takut  pada kegelapan.
 Acousticophobia – Takut pada kebisingan.
Acrophobia /Altophobia - Takut pada ketinggian.
Agoraphobia – Takut berada di ruangan terbuka atau berada di tempat awam.
Ailurophobia - Takut pada kucing.
Alektorophobia - Takut pada ayam.
Alliumphobia – Takut pada bawang putih.
Allodoxaphobia – Takut pada pendapat orang.
Amaxophobia - Takut menaiki kereta.
Ambulophobia – Takut untuk berjalan.
Ancraophobia /Anemophobia -Takut pada angin.
 Androphobia – Takut pada lelaki.
Anglophobia – Takut kepada budaya Inggeris, dll.
Anthrophobia – Takut pada bunga.
 Antlophobia - Takut pada banjir.
 Anuptaphobia - Takut tinggal sendirian.
 Apeirophobia – Takut pada infiniti (sesuatu yang tidak berkesudahan).
Aphenphosmphobia - Takut disentuh.
Apiphobia - Takut pada lebah.
Apotemnophobia – Takut pada amputasi (pemotongan/pengeratan/pengudungan)
Arachnephobia / Arachnofobia  - Takut pada labah-labah.
Arithmophobia - Takut pada nombor.
Arrhenphobia – Takut pada lelaki.
Arsonphobia - Takut pada api.
Astraphobia / Astrapophobia – Takut pada guruh dan petir.
Astrophobia – Takut pada bintang / ruangan.
 Ataxophobia - Takut kekacauan atau keselekehan.
Atelophobia - Takut pada ketidaksempurnaan.
Athazagoraphobia – Takut diabaikan / dilupakan.
Atychiphobia - Takut pada kegagalan.
Aurophobia – Takut pada emas.
 Automatonophobia – Takut pada bunyi-bunyian patung/ boneka , makhluk animatronik, patung lilin
Automysophobia - Takut dikotori  / menjadi kotor.
Autophobia - Takut pada kesunyian.
Aviophobia / Aviatophobia - Takut terbang.

P/S : Kamu takut apa? 

6 comments:

gunsirit on 13 January 2011 at 17:17 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya ada komone sudah sini tadi...yangs aya takut naik kapal tarabang...hehe

LennMommaChubby on 13 January 2011 at 17:20 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ko punya kumin masuk sana post sa yg 1... Bh secara rasminya sa umumkan c guns ada AVIOPHOBIA/AVIATOPHOBIA... hehehe... Jan marah guns...

E.d.Y on 13 January 2011 at 19:46 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

banyak gak fobia ni kan..tp macam mana dieorg bagi nama ek?

LennMommaChubby on 14 January 2011 at 06:49 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

E.d.Y : Memang banyak.... Ni baru yang start dengan huruf "a"... Psal bagi nama tu kurang pasti sikitlah... Tp sy tengok mmang ada kaitan sikit dengan benda yang ditakuti tu... hehee...

E.d.Y on 14 January 2011 at 20:47 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nak buat A sampai Z ke?huhu

LennMommaChubby on 15 January 2011 at 07:37 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

E.d.Y : Yupp.... Sekarang masih dalam proses penterjemahan... huhuh....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~* MaRkETinG

 

Copyright © 2008 Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men